یکشنبه , ۰۳آبان۲۰
خرید فالوور اینستاگرام خرید لایک اینستاگرام
خانه / اطلاعات چارتر کشتی

اطلاعات چارتر کشتی

اطلاعات چارتر کشتی

چارتر کشتی

شرکت حمل ونقـل بین المللی اوستا ترابر الیپی با بیش از ۱۵ سال سابقه توانمند در ارائه سرویس هـا و کلیه خدمات حمل ونقل بین المللی و بازرگانی اعم از حمل بارهای سبک و فله و حجیم و فوق سنگین و فاسد شدنی از طریق دریایی ، زمینی ، هوایی و ریلی می باشد و در این راستا قادر به انعقاد قراردادهای اجاره کشتی ، چارتر هواپیمای باری و کرایه قطار بوده و آماده ارائه انواع کانتینرهای ۲۰ فوت و ۴۰ فوت یخچالی و HEAVY DUTY می باشد .

  • انواع خدمات شرکت حمل ونقل بین المللی اوستا ترابر الیپی

مراحل اولیه برای چارتر کشتی یا اجاره کشتی Ship chartering:

ابتدا Sub charterer  یا  اجاره کننده دوم، که کشتی را از Head charterer  یا اجاره کننده اصلی اجاره می کند باید اطلاعاتی را به شرح ارائه دهد که شامل:

  • نوع بار
  • کد تعرفه
  • نوع بسته بندی:

جامبو بگ(جهت بسته بندی کالا با ماهیت پودر نظیر مواد شیمیایی و مواد اولیه) Roll:استوانه ای از یک کالا که جهت بسته بندی کاغذ و فلزات استفاده می شود.

  • بشکه یا Barrel
  • بندل یا Bundle جهت بسته بندی میلگر
  • تناژ
  • بندر بارگیری POL/Port of Loading
  • بندر تخلیهPOD/Port of Discharge
  • تناژ قابل بارگیری روزانه در بندر مبدا Loading Rate per day
  • تناژ روزانه تخلیه بار در بندر مقصد Discharge Rate per day
  • درافت یا عمق اسکله بارگیری در مبدا که بسیار مهم است Berth Draft
  • درافت یا عمق و شماره اسکله جهت تخلیه در بندر مقصد Berth Draft

 Lay can بازه زمانی که از سوی اجاره کننده دوم کشتی برای بارگیری محموله خود در بندر اعلام می گردد Charterer  Sub

  • نرخ حمل پیشنهادی Target Rate

سپس اجاره کننده اصلی کشتی Head charterer این اطلاعات را در اختیار مالکان کشتی یا اصطلاحا Owners قرار میدهد،آنها نیز پس از بررسی نرخ اولیه را اعلام می نمایند که این نرخ در صورتیکه مورد تایید  Sub charterer باشد متعاقبا FNote یا Fixture Note  از سوی مالک کشتی ارائه میگردد که در این سند اولیه اطلاعات بدوی از قبیل اولین زمان آمادگی کشتی برای بارگیری / پرچم کشتی/نحوه پرداخت وجه اجاره یا هزینه چارتری و سایر شرایط جهت اجاره کشتی در ازای بار موضوع در آن مطرح شده است.پس از این مرحله قراردادی بین Head   charterer  و  Sub charterer منعقد میگردد،این قرارداد پیرو  FNote قرارداد  امضا شده بین Head charterer  و مالک کشتی می باشد.در  FNoteهمچنین میزان جریمه به ازای هر روز معطلی یا اصطلاحا دموراژ یا Demurrage  پس از پایانLay can  و حدود مسئولیت چارتر کننده کشتی و اطلاعات بانکی جهت انجام تراکنش بابت پرداخت هزینه اجاره مشخص می گردد و نیز در صورتیکه کشتی زودتر از موعد مقرر در بندر مقصد تخلیه گردد ،میزان هزینه تخلیه یا Discharge جهت عودت به ازای هر روز و یا حتی ساعت به چارتر کننده مشخص می گردد.

چارتر سفری کشتی Voyage charter   و همچنین چارتر زمانی کشتی Time Charterجهت حمل محمولات فله خشک فله صنعتی و فله غذایی و از این قبیل محمولات می توان به آهن آلات . سیمان و کلینکر. گندم و ذرت و محصولات کشاورزی اشاره نمود.

چارتر کشتی های تانکردار جهت حمل کلیه میعانات نفت و گازی و مشتقات آن از قبیل LPG  ، نفت سیاه ، گازوئیل و غیره  …

چارتر کشتی جهت حمل محمولات حجیم و سنگین صنعتی با کشتیهای جنرال کارگو

چارتر کشتی کانتینر بر جهت کالاهای کانتینری در حجم زیاد و مسیرهای خاص

ارایه مشاوره جهت حمل محمولات فله و چارتر کشتی

  • چارتر کشتی

آنچه در ذیل عنوان گردیده مختصریست راجع به انواع  قرارداد های کرایه کشتی که توسط این شرکت ارائه می گردد.قرارداد چارتر کشتی بین صاحب کشتی و اجاره کننده کشتی منعقد می‌گردد و اجاره کننده کشتی میتواند صاحب کالا یا نماینده او باشد که انواع متداول قرارداد چارتر کشتی به صورت زیر است:

  • اجاره سفری کشتی یا Voyage Charter

در این نوع قرارداد کالای معینی توسط کشتی در مسیر تعیین شده و بین بنادر توافق شده  حمل میگردد و در ازای آن مبلغی به عنوان کرایه دریافت میگردد، مبلغ  کرایه بر اساس وزن محموله و در برخی مواقع بر اساس حجم آن در صورت حجیم بودن کالا محاسبه می‌گردد. اگر مالک کشتی از میزان دقیق باری که قرار است حمل کند اطلاع نداشته باشد، طرفین ممکن است در مورد مبلغ مقطوعی به عنوان کرایه توافق کنند. ضمنا بسته به توافق ممکن است کلیه ظرفیت های کشتی یا تنها بخشی از آن در اختیار اجاره کننده کشتی قرار گیرد. اگر مقدار محموله بیش از ظرفیت کشتی باشد قرارداد میتواند جهت حمل محمولات متوالی منعقد گردد و تحت عنوان Contract of Affreightment باشد.

در قرارداد اجاره سفری دو نوع اجاره وجود دارد:

  • اجاره کشتی برای یک سفر
  • اجاره کشتی برای سفرهای متوالی

در مواردی که محموله معادل یا کمتر از ظرفیت حمل کشتی باشد، می‌توان آنرا طی یک سفر حمل کرد.

چنان چه محموله بیش از ظرفیت حمل کشتی برای یک نوبت باشد، قرارداد اجاره برای سفرهای متوالی تنظیم می‌گردد. این نوع قرارداد اجاره سفری در فاصله دو تاریخی که تعیین می‌شود، یعنی تاریخ آغاز نخستین سفر و تاریخ پایان آخرین سفر معتبر است.

  • اجاره زمانی کشتی یا Time Charter

این نوع قرارداد چارتر کشتی میتواند برای مدتی معین و برای چند سفر جهت حمل چندین محموله بین بنادر خاص منعقد شود که به آن قرارداد چارتر زمانی یا  Time charter گفته میشود و طی مدت قرارداد کشتی در اختیار اجاره کننده آن قرارداده میشود.  این مدت میتواند برای چند ماه یا حتی سالها ادامه یابد و در صورت توافق طرفین تمدیدی گردد.در چارتر زمانی تمام ظرفیت های کشتی در اختیار اجاره کننده قرار می‌گیرد تا طی مدت که اجاره کشتی ، به حمل بار از هر بندری به بندر دیگر مشغول گردد و یا فقط بین دو یا چند بندر مشخص رفت و آمد کند.

از مهمترین مفاد قراردادهای چارتر کشتی یا FIXTURE Note  به مواردزیر می توان اشاره کرد:

  • اسم کشتی
  • مشخصات و ظرفیت و امکانات آن
  • مشخصات و مقدار بار
  • بنادر یا محل‌های بارگیری و تخلیه
  • نرخ کرایه حمل
  • چگونگی پرداخت کرایه و زمان و مکان پرداخت
  • تاریخ ورود کشتی به بندر بارگیری
  • مدت زمان و سرعت مجاز تخلیه و بارگیری
  • میزان خسارت معطلی کشتی

که بطور خلاصه و بین الملل این نوع قراردادهای FIXTURE Note می گویند .

همانگونه که ذکر گردید شرکت حمل ونقل بین المللی اوستا ترابر الیپی آماده ارایه کلیه خدمات مربوط به حمل کالاهای فله از درب کارخانه تا بندر مقصد کالا میباشد و تجربه ۱۵  ساله در حمل این قبیل کالاها دارا می باشد.

  • خدمات کرایه یا چارتر کشتی

در راستای انجام خدمت رسانی به مشتریانی که برای حمل محموله های سنگین و حجیم خود نیاز به کرایه و یا اصطلاحا ( چارتر) کشتی های بزرگ و پهن پیکر ویا انواع شناورهای کوچک از قبیل BARJ  و  LENY داشته باشند. شرکت حمل ونقل بین المللی اوستا ترابر الیپی با توانایی و تجربه و تخصصی که طی بیش از پانزده سال به آن دست یافته است، قادر خواهد بود در اسرع وقت و کوتاه ترین زمان laycan یا بارگیری برای چارتر و یا کرایه انواع کشتی با ظرفیت حداقل ۳۰۰۰ تن الی ۶۰۰۰۰ تن را جهت حمل انواع کالاهای Bulk  از قبیل  سیمان/ کلینکر/آهن- میلگرد- سرامیک- گندم- جو- برنج و نیز حمل کلیه میعانات نفتی و گازی با توجه به دسترسی به انواع شناورهای تانکر دار و کشتی های تانکری را فراهم آورد.

با توجه به اشراف شرکت حمل و نقل بین المللی اوستا ترابر الیپی  به بازار مالکین و صاحبان انواع شناورهای سبک و سنگین , این مجموعه قادر خواهد بود در اسرع وقت جهت تامین یا کرایه و چارتر انواع کشتی برای کلیه محموله های مشتریان در اسرع وقت اقدام به ارائه استعلام قیمت نماید و به قید فوریت Fixture Not/F.Noteو یا قرارداد بین المللی حمل و نقل کشتی را تنظیم نماید.

  • اصطلاحات رایج در چارتر کشتی و فیکسچر نت Fixture Note

شرکت حمل و نقل بین المللی اوستا ترابر الیپی  علاوه بر ارائه خدمات در زمینه بازرگانی طیف کامل و گسترده ای از سرویس های حمل اعم از حمل بارهای سبک و فله ,بارهای فاسد شدنی و کانتینری, چارتر کشتی و مشاوره در خصوص اجاره انواع کشتی را به مشتریان خود پیشنهاد میدهد که در این راستا برای آشنایی شما مشتریان گرامی به شرح برخی از اصطلاحات متداول در زمینه حمل و نقل به شرح زیر اقدام می نماید.

Bill of Loading (B/L)  : یا همان بارنامه سندی است که به سه منظور مورد استفاده قرار می گیرد:

رسید بار که توسط حمل کننده صادر می شود به عنوان سند حمل بار یعنی سندی برای اثبات مالکیت بار یا کالا می باشد

مدرکی برای تعیین ترم ها و شرایط قرارداد حمل بار ، همچنین حدود مسئولیت صاحب بار و شرکت حمل  را می تواند تعیین کند 

 Charter Party: سندی کتبی است به منزله قرارداد رسمی که شامل جزییات تایید شده کشتی چارتر شده ,حدود مسولیت‌ها و تعهدات طرفین قرارداد می باشد ، و به‌طور معمول، توسط واسطه‌ها Brokers بعد از مذاکرات و توافق نهایی، تنظیم می‌گردد. برای چارتر پارتی معمولا از فرمهای استانداردی استفاده می شود

به اجاره‌کننده‌ی اول ، اجاره‌کننده‌ی اصلی Head charterer، و به اجاره‌کننده‌ی دوم ، اجاره‌ کننده‌ی فرعی Sub charterer می‌گویند. اجاره‌کننده می‌تواند حمل‌کننده (در صورتیکه بار متعلق به شخص دیگری باشد), صاحب کالا یا واسطه بین صاحب کالا و شرکت حمل کننده باشد .

  Shipbroker : واسطه‌ی بین مالک و اجاره‌ کننده‌ی کشتی

واسطه‌های فعال در این زمینه، از تخصص لازم برخوردارند و از این طریق به چرخش اطلاعات و نرخ گذاری کمک می کنند .

قرارداد  COA affreightment : قرارداد چارتری که چارتر پارتی بیش از یک سفر داشته باشد.

Laycan= Laydays & Cancelling Date :  اولین و آخرین زمانی است که کشتی باید در بندر آماده بارگیری باشد یا به تایم چارترکننده تحویل داده شود.

Demurrage   : جریمه نقدی ای که توسط چارترکننده کشتی (شخصی که کشتی را از مالک آن اجاره  می کند به خاطر تاخیر در زمان تعیین شده برای آماده بودن بار جهت بارگیری در بندر مبدا یا  laycan time به ازای هر روز  پرداخت می شود.

ETA= Estimated Time of Arrival    : زمان تخمینی رسیدن کشتی به بندر

ETD= Estimated Time of Departure: زمان تخمینی خروج کشتی از بندر

Force Majeure   : شرایط خارج از کنترل از سمت یک طرف یا طرفین قرارداد که ایم مورد معمولا به صورت بندی در قرارداد ذکر میگردد

Freight : پولی که توسط چارترکننده به صاحب کشتی برای بار چارتر شده پرداخت می شود.

NOR Notice of Readiness : اعلانی که توسط کشتی انجام می شود مبنی بر اینکه آماده بارگیری یا تخلیه بار می باشد

 Time Charter : سندی که بر طبق آن چارترکننده، کشتی را برای مدت مشخصی اجاره می کند. پرداخت ها به صورت  روزانه محاسبه می شوند و معمولا در یک مرحله  و پس از عقد قرارداد پرداخت می گردند.

Turn Time or (TT)  : زمانی مجاز بین اعلام NOR و آغاز Laytime در چارتر پارتی

  Voyage Charter : سندی که بر اساس آن چارترکننده نرخی بر مبنای میزان تناژ بارگیری شده به صورت یکجا پرداخت می کند.

  • حمل و نقل بین المللی و آشنایی با اصطلاحات حمل و نقل بین المللی دریایی

از دستاوردهای مهم آماده سازی قوانین داوری UNCITRAL در سال( ۱۹۷۶) تدوین قوانین تجارت حمل و نقل بین المللی بود.

 در سیستم های مختلف حقوقی و قراردادها ، آنها به طور فزاینده ای در قراردادهای تجاری توسط هیئت های داوری در سراسر جهان مورد استفاده قرار می‌گیرند. (به عنوان مثال، کمیسیون داوری تجاری بین آمریكا، مراكز داوری منطقه ای در قاهره و کوالالامپور، اتاق بازرگانی استکهلم و استیناف اختیار عملیاتی برای استفاده در قراردادها است.)

قوانین حمل و نقل بین المللی پیش نویس UNCITRAL برای کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد حمل و نقل بین المللی کالا به صورت دریایی در سال ۱۹۷۸ تهیه شد.

به دنبال حذف موارد نامشخصی در رابطه با قوانین “لاهه” (که در کنوانسیون بروکسل برای متحد کردن برخی از قوانین مربوط به لایحه از ۲۵ اوت ۱۹۲۴ به چشم می‌خورد) این قوانین به اصطلاح “قوانین هامبورگ” نامیده شدند.

قانونگذاران  با توجه به تکنیک های حمل و نقل بین المللی مدرن و تخصص بیشتر نسبت به صاحبان محموله و شرکت های حمل و نقل بین المللی، قوانین را تنظیم کرده اند.

  • قراردادهای حمل و نقل بین المللی

مقررات مورد نظر عبارتند از موارد نقض مجاز یا مقررات مجاز، که در آن قوانین یکطرفه تهیه شده است و مقررات حمل و نقل بین المللی محافظت از اثرات نوسانات ارز می‌باشد.

تهیه یک راهنمای قانونی برای عرضه و ساخت کارهای بزرگ صنعتی، منجر به قراردادهای تحقیق و توسعه، مشاوره، مهندسی، انتقال تکنولوژی (از جمله صدور مجوز)، خدمات و نگهداری، کمک فنی، سرمایه گذاری مشترک (Joint شرکت ها) و به طور کلی همکاری های صنعتی (املاک صنعتی، حفاظت بین المللی) می شود.

اصطلاحات رایج در حمل و نقل بین المللی دریایی

Alongside vessel :

تحویل کالا در کنار کشتی

Arrival Notice:

اعلامیه ورود یا رسیدن بار به مقصد

Berth:

پلی است که در بندرگاه از خشکی به طرف آب دریا یا رودخانه قابل کشتیرانی(حمل و نقل بین المللی) پیش می‌رود و کشتی‌ها را برای تخلیه محموله و یا بارگیری به آن می‌بندند.

Bill of lading (B/L):

 بارنامه سندی است که توسط حمل کننده (شرکت حمل و نقل بین المللی) یا نماینده او امضا می‌شود و بیانگر این است که کالاهایی که نوع، کمیت و شرایط آن ذکر شده است، برای حمل و نقل بین المللی دریافت شده اند و یا بر روی کشتی که عازم مقصد مشخصی است بارگیری شده‌اند. بارنامه رسید کالا می‌باشد و بیانگر شرایط و مفادی است که تحت آن کالا حمل می‌شود.

فله (BULK):

فله کالایی است که بدون هیچ گونه بسته ‌بندی در کشتی جهت حمل و نقل بین المللی وارد می‌‌گردد مانند غلات سنگ‌آهن، سیمان، شکر، املاح معدنی، فسفات، ذغال و غیره.

 Bunker adjustment factor:

 عوامل تعدیل سوخت بونکر در اقیانوس می‌باشد.

Carriage forward:

نحوه پرداخت کرایه حمل و نقل بین المللی بدین صورت است که پیش پرداخت در مبدا و پرداخت نهایی در مقصد انجام می شود.

Certificate of insurance:

 به اظهاريه امضا شده‌اي می‌گویند كه حاكي از مبدا ساخت كالا است. گواهي مبدا توسط صادر‌كننده كالا و نماينده اش تهيه مي‌شود ولي اين گواهي در بعضي از كشورها بايد روي فرم خاصي كه حاوي تائيد يك سازمان اداري مستقل (براي مثال اتاق بازرگاني) باشد صادر شود.

Certificate of origin:

سند تایید شده توسط اتاق بازرگانی، تایید مبدا کالاها و در بعضی موارد توسط مقامات گمرکی برای ترخیص مورد نیاز است.

Certificate of short-landing :

اگر در کالا، کسری پیدا شود، آن‌ را به بندر مقصد حمل خواهند کرد، و بعد از بررسی همه‌ی جوانب، اگر نتوانند آن‌را پیدا کنند، کالا را گم ‌شده تلقی و مراتب را تایید و گواهی کسر تخلیه SHORT LAND CERTIFICATE، صادر خواهند کرد

Charter-party :

چون بعضی از کشتی ها به صورت دربست اجاره می‌شوند، لذا بر حسب شرایط اجاره جهت حمل و نقل بین المللی قراردادهایی موجود است که چارتر پارتی نامیده می‌شود و کلیه تعهدات اجاره کننده و اجاره دهنده با ذکر مشخصات کشتی در آن مندرج است.

CFR:

هزینه و حمل و نقل بین المللی

CFS:

مکانی است در بندر، کانتینری که در آن کالای عمومی درون کانتینر باربندی یا از آن تخلیه می‌شود. به‌طور طبیعی در CFS، امکانات انبارداری و جابه‌جایی کالای عمومی بایستی وجود داشته باشد.

CIF:

سیف به معنی «ارزش بیمه و کرایه» می‌باشد. این مقررات مانند (سی اند اف) می‌باشد. مضاف بر این که فروشنده موظف است بیمه دریایی کالا را در مقابل خسارت یا فقدان در مدت حمل و نقل بین المللی فراهم آورد. فروشنده با بیمه‌گر قرارداد منعقد می‌نماید و حق بیمه را می‌پردازد. خریدار بایستی توجه داشته باشد که بر اساس این مقررات (کرایه و بیمه پرداخت شده) از فروشنده خواسته می‌شود که حداقل پوشش بیمه‌ای را که FPA نامیده می‌شود اخذ نماید.

CIP:

کرایه حمل و نقل بین المللی و بیمه پرداخت شده تا (مقصد تعیین شده کرایه حمل و نقل بین المللی و بیمه پرداخت شده به معنای آن است که فروشنده وظایفی شبیه به مورد اصطلاح کرایه حمل پرداخت شده تا CPT را دارد به اضافه این که باید برای خطراتی که طی مدت حمل و نقل بین المللی خریدار را از حیث فقدان یا ورود خسارت به کالا تهدید می‌کند نیز مصون بدارد. فروشنده قرارداد بیمه را منعقد می کند و حق بیمه را می‌پردازد.

خریدار باید توجه داشته باشد که تحت اصطلاح CIP فروشنده فقط ملزم به گرفتن حداقل پوشش بیمه‌ای است.

اصطلاح CIP فروشنده را ملزم به ترخیص کالا برای صدور می‌کند. این اصطلاح را می‌توان برای هر نوع حمل و نقل بین المللی از جمله حمل مرکب به کار برد.

CPT:

کرایه حمل و نقل بین المللی پرداخت شده تا مقصد تعیین شده کرایه حمل و نقل بین المللی پرداخت شده به معنای آن است که فروشنده کرایه حمل و نقل بین المللی کالا تا مقصد تعیین شده را می‌پردازد. مسئولیت فقدان یا خسارت وارده بر کالا، همچنین هر گونه هزینه‌های اضافی ناشی از حوادثی که برای حمل کننده رخ می‌دهند از زمانی که کالا تحت نظارت حمل کننده (شرکت حمل و نقل بین المللی) در آمد از فروشنده به خریدار منتقل می‌شود. 

“حمل کننده” (شرکت حمل و نقل بین المللی) یعنی هر شخصی که اجرا یا فراهم کردن مقدمات اجرای حمل از نوع راه آهن، جاده‌ای، دریایی، هوایی، آب‌راه داخلی با حمل مرکب را در یک قرارداد حمل تعهد می‌کند.

در صورتی که از حمل کنندگان دیگری هم برای حمل و نقل بین المللی کالا به مقصد توافق شده استفاده شود، با تحویل کالا به اولین حمل کننده (شرکت حمل و نقل بین المللی) مسئولیت از فروشنده به خریدار منتقل می‌شود. این اصطلاح را می‌توان برای هر نوع حملی از جمله حمل مرکب به کار برد.

Clean:

 بارنامه دریایی تمیز یا غیر مخدوش (Clean Bill of Lading)اگر در بارنامه حمل و نقل بین المللی ذکری از معیوب بودن کالا یا بسته بندی آن نباشد و به ضمیمه آن نیز یادداشتی نباشد، بارنامه تمیز یا غیر مخدوش یا بدون قید و شرط نامیده می‌شود. البته بارنامه حمل و نقل بین المللی باید دارای این شرایط باشد. در غیر این صورت ارزش و اعتبار خود را از دست می‌دهد.

Closing date:

محدودیت زمانی که کالاها برای بارگیری (حمل و نقل بین المللی) در یک کشتی باید تحویل داده شوند.

Consignee:

گیرنده یک کالا، شخصی است که کالا برای او ارسال می‌شود. گیرنده‌ی کالا می‌تواند خریدار، کارگزار، یا نماینده‌ی خریدار باشد.

Consignor:

فرستنده یک کالا جهت حمل و نقل بین المللی .

Consolidation:

تجمیع بار، در واقع جمع کردن بار از شیپر (shipper)های مختلف و ارسال آن تحت یک بارنامه به مقصد جهت حمل و نقل بین المللی می‌باشد.

Consular invoice:

صورتحساب کنسولی یک سند است که به سفارت یک کشور یا کنسول ارسال می‌شود تا مشخص شود کدام کالاها باید قبل از حمل و نقل بین المللی کالا به خارج از کشور صادر شوند.

Container:

جعبه فلزی از فولاد یا آلومینیوم، با دو درب در یک طرف، بیشتر در حمل و نقل بین المللی دریایی جهت حمل آسان تر و امن تر کالاها در وزن های بسیار بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

Crate:

یک جعبه بزرگ حمل و نقل است، که اغلب از چوب ساخته شده است، معمولا برای حمل و نقل بین المللی و یا ذخیره محموله های بزرگ و سنگین استفاده می شود. از جنس فولادی و آلومینیومی نیز موجود می باشد.

Cubic foot:

واحد حجم، اغلب برای بیان نرخ حمل و نقل استفاده می شود.

Cubic meter:

واحد حجم برای نرخ حمل و نقل بین المللی

Currency adjustment factor:

سورشارژ برای تعدیل نرخ ارز، چون نرخ برابری دلار به سایر ارزها به طور روزانه در حال تغییر است لذا در زمان‌های مختلف برحسب تغییرات روزانه، ضریب محاسبه شده متغیری بر کرایه حمل و نقل بین المللی اضافه می‌گردد.

Demurrage:

 “هزینه معطلی کشتی”، دموراژ نقطه مقابل دیسپچ است بدین معنی که چنان چه حد نصاب بارگیری و تخلیه، کمتر از میزان پیش بینی شده در قرارداد حمل و نقل بین المللی باشد، زمان معطلی بعنوان جریمه از طرف صاحب کالا پرداخت خواهد شد که اصطلاحاً دموراژ نامیده می‌شود.

  Dimension

“ابعاد محموله، یعنی طول * عرض * ارتفاع”  اگر قرار است کالایی در وسیله نقلیه‌ای برای حمل و نقل بین المللی بارگیری شود، باید ابعاد خارجی محموله بسته بندی شده خود را اندازه گرفته و ابعاد داخلی وسیله نقلیه را نیز از شرکت حمل و نقل بین المللی استعلام و محاسبه کرده تا مطمئن شود که چه تعداد از بسته ها داخل وسیله نقلیه جای می‌گیرد که البته نباید از حد تناژ مجاز نیز فراتر رود. مشاهده شده است که محموله به بندر بارگیری ارسال شده اما در زمان بارگیری وسائط(وسایل) حمل و نقل بین المللی، مقداری از بار روی زمین مانده چون داخل کانتینر یا کامیون ترانزیت جا نشده است.

Door-to-door:

حمل و نقل بین المللی با كانتینر امكان تحویل كالا را از محل تولید به مصرف ممكن می سازد.

EXW:

 بدین معنی است که تنها مسوولیت فروشنده در این می‌باشد که کالا را در محل شخصی خود (یعنی محل کار و یا محوطه کارخانه) جهت حمل و نقل بین المللی در اختیار مشتری قرار دهد. در این حالت فروشنده مسئول نیست تا کالا را بر روی وسیله نقلیه‌ای که خریدار تهیه می‌نماید بارگیری کند مگر این که شرایط دیگری گذاشته شده باشد. خریدار، کلیه هزینه‌های خطرات ناشی از آوردن کالا به مقصد مورد نظر را متحمل می‌گردد. از این جهت این حالت کم‌ترین وظیقه برای فروشنده را دارا می‌باشد.

FCL:

“ظرفیت بارگیری کامل”- زمانی که این اصطلاح روی بارنامه قید می‌گردد، به این معنا است که تمامی محموله داخل کانتینر یا کانتینرهای این بارنامه متعلق به یک CONSIGNEE است.

FAS:

فاس به معنی تحویل بار جهت حمل و نقل بین المللی کنار کشتی است و تحت این مقررات، تعهدات فروشنده با قراردادن کالا برای حمل و نقل بین المللی کنار کشتی روی اسکله یا بارج به پایان می‌رسد. بدین مفهوم که خریدار تمام هزینه‌ها و مسوولیت‌های خسارت یا فقدان را از زمان گذاردن کالا کنار کشتی جهت حمل و نقل بین المللی باید متحمل گردد. باید توجه داشت که برخلاف مقرارت فوب این مقررات خریدار را موظف می‌سازد تا تشریفات صادراتی کالا را انجام دهد.

FIO:

 به این معنا است که مشتری، بازرگان، یا فرستنده‌ی محموله، می‌بایست علاوه بر کرایه‌ی حمل و نقل بین المللی، هزینه‌های بارگیری در مبدا، و تخلیه در مقصد را نیز به ‌عهده بگیرد.

در قراردادهای اجاره‌ی دربست  CHARTER PARTY، که مالک کشتی با شرایط و عملیات تخلیه و بارگیری در بنادر آشنایی ندارد، یا مایل نیست خود این عملیات را تقبل نماید، یا در مواقع دوبه‌کاری، که مالک دوبه نمی‌خواهد درگیر مسایل تهیه‌ی جرثقیل برای بارگیری یا تخلیه‌ی کالا جهت حمل و نقل بین المللی گردد، از عبارت FIO، استفاده می‌شود.

در بعضی کشورها، مثل اندونزی رسم است که در بارنامه‌هایی که مقصد آن‌ها یکی از بنادر این کشور باشد، اصطلاح FREE OUT، به‌کار می‌رود و به این معنا است که گیرنده‌ی کالا موظف است هزینه‌ی تخلیه‌ی کالا را در بندر مقصد پرداخت نماید.

 FOB:

 فوب به معنی “تحویل روی عرشه کشتی” جهت حمل و نقل بین المللی می‌باشد. کالا به وسیله فروشنده در بندری که در قرارداد فروش ذکر شده روی عرشه کشتی جهت حمل و نقل بین المللی قرار داده می‌شود. خطرات خسارت، فقدان کالا، هنگامی که از لبه کشتی می‌گذرد از فروشنده به خریدار انتقال می‌یابد.

FPA:

 بیمه بدون تعهد جبران خسارت ویژه

Feeder service:

خدمات مکمل حمل و نقل بین المللی از یک مبدا داخلی یا بندر فرعی به بندرگاه اصلی و محل استقرار کشتی یا از خطوط فرعی به خط اصلی.

FIATA:

 انجمن بین المللی حمل و نقل بین المللی

FIATA B/L:

بارنامه حمل مرکب چند وجهی فیاتا مهم‌ترین سندی است که فیاتا در اختیار اعضای خود قرار داده است. این بارنامه تنها سندی است که به دلیل تطبیق شرایط آن با مقررات متحدالشکل اسناد حمل ترکیبی اتاق بازرگانی بین‌المللی مورد تایید این اتاق قرار گرفته است. بارنامه حمل مرکب چند وجهی فیاتا سندی است قابل معامله و دال بر تحویل کالا و حمل آن با استفاده از وسایل مختلف حمل از مبدأ تا مقصد.

  Freight charge

زمانی که حمل با فروشنده است و بخواهید از کرایه حمل کالایی با خبر شوید، می‌توانید از فروشنده خود بخواهید که FREIGHT CHARGES  را به شما اعلام کند، تا بفهمید کرایه حمل به چه صورت می باشد.

Floating policy:

“قراردادهای شناور”- در این حالت بیمه‌گذار ارزش تقریبی محموله ها در مدت قرارداد را اعلام نموده و حق بیمه کل قرارداد مشخص می‌شود. بیمه‌گذار در این حالت موظف است حق بیمه قرارداد را پرداخت و حمل های انجام شده را برای کسر از ارزش بیمه شده اعلام نماید تا جایی که ارزش کالای بیمه شده به صفر برسد.

Forwarding agent:

واسطه بین تامین کنندگان، خریداران و شرکت حمل و نقل بین المللی

 Gross weight

در Gross weight وزن ناخالص برای شرکت های حمل و نقل بین المللی بسیار مهم است. زیرا باید طوری محموله را در وسیله حمل بارگیری نمایند، که تعادل وسیله نقلیه در مسیر حفظ شود.

Harbour dues:

مالیات هایی که برای استفاده از امکانات بندر استفاده می‌شود.

Heavy lift charges:

 کرایه‌ی حمل خطوط کشتیرانی (حمل و نقل بین المللی) با نوع کالا و کانتینر نیز تغییر می‌کند. کالا یا کانتینر سنگین(Heavy lift)، تجهیزات و تکنیک خاصی برای تخلیه و بارگیری می‌طلبد که بر هزینه‌های حمل و نقل بین المللی و درنتیجه کرایه می‌افزاید.

Hold:

فضای ذخیره سازی زیر عرشه کشتی های تجاری که در آن محموله جهت حمل و نقل بین المللی ذخیره می شود.

IMO (previously IMCO):

سازمان تخصصی ملل متحد است که مسئولیت اقدامات برای بهبود ایمنی و تامین امنیت حمل و نقل بین المللی و جلوگیری از آلودگی دریایی توسط کشتی ها را بعهده دارد.

  HS Code

“کد کالا”- یک سیستم کدگذاری استاندارد شده بین المللی برای کالا است. دارای ۸ رقم می‌باشد و دارای اهمیت زیادی برای ترخیص صادراتی و ترخیص وارداتی حمل و نقل بین المللی است. به هر کالا یک کد داده شده است و توصیفی اجمالی از آن کالا را در بر دارد تا کشورها بتوانند کالاهای وارد شده و صادر شده را به خوبی کنترل نمایند و حقوق ورودی گمرکی نیز به درستی اخذ شود و همچنین آمار و اطلاعات استخراجی صحیح تر به دست آید.

Incoterms:

شرایط تجاری حمل و نقل بین المللی

  Invoice

بعد از فروش کالا به خریدار، باید صورتحساب روی سربرگ فروشنده صادر گردد و دارای مشخصات دقیق کالا باشد از قبیل: نام کالا، مشخصات فنی، وزن کالا، قیمت واحد، قیمت کل، شماره اعتبار اسنادی و… البته بنا به درخواست خریدار، صادرکنندگان صورتحساب به دلایلی قیمت های غیر واقعی را در صورتحساب ها درج می‌نهند تا صاحبین کالا در گمرک کشور خود حقوق ورودی کمتری پرداخت نمایند یا مشخصات کالا را غیر واقعی می‌زنند تا شامل تعرفه گمرکی کمتری شود.

Jettison:

به عمل به دریا ریختن کالا به منظور سبک سازی کشتی توسط ناخدا اطلاق می‌گردد تا از بروز خطرات بیشتری که ممکن است کشتی و کالای آن را برای حمل و نقل بین المللی تهدید نماید جلوگیری کند.

Lay-day:

زمان مجاز برای تخلیه / بارگیری یک کشتی

LCL:

(کم‌تر از یک کانتنیر) به کانتینری گفته می‌شود که کالاهای چند صاحب کالا جهت حمل و نقل بین المللی درآن تجمیع شده است.

Legalized invoice:

 تایید رسمی و قانونی گواهی مبدا یا فاکتور توسط کنسولگری مربوط به کشور خریدار در کشور فروشنده جهت حمل و نقل بین المللی می‌باشد.

Letter of credit:

قراردادی است که به موجب آن بانك گشایش‌ کننده اعتبار متعهد مي‌شود كه به دستور و به حساب خريدار كالا پس از دريافت مدارك معين (اسناد حمل و نقل بین المللی)، وجه كالا را به حساب بانک پرداخت‌کننده که نماینده فروشنده است واریز کند و به این ترتیب انجام مبادلات و معاملات حمل و نقل بین ‌المللی تسهیل می‌شود. اعتبار اسنادی را به اختصار LC نیز می‌گویند.

Lift-van:

جعبه های ساخته شده از چوب جهت حمل و نقل بین المللی کالا، که امروزه کانتینر بدلیل مقرون به صرفه بودن و جنس فلزی و سایز مناسب جهت حمل و نقل بین المللی جایگزین آن ها شده است.

Letter of Intent: LOI

 به اختصار LOI سندی است که از طرف خریدار و به نفع فروشنده صادر می‌شود و بیانگر این مطلب است که مشتری دقیقا چه کالایی را نیاز دارد و می‌خواهد آن را تحت چه شرایط، قیمت و نحوه پرداختی، خریداری نماید. با استفاده از این نامه فروشنده به درستی در می‌یابد که باید در فروش کالا به مشتری چه مواردی را مدنظر قرار دهد لذا LOI سند الزامی در مذاکرات تجاری و حمل و نقل بین المللی است اما تعهدی را برای طرفین ایجاد نمی نماید.

Longshoreman:

کارگر بار انداز ، کارگر اسکله

Manifest:

فهرست محمولات یک کشتی یا یک قطار یا کامیون را می‌گویند که بیشتر از یک بارنامه دارند. می‌توان آن را فهرست کل کالا خواند که حاوی ریز کلیه بارنامه‌های مربوط به محموله است. این فهرست کل، زمانی عرضه می‌شود که محموله تجارتی به گمرک مقصد می‌رسد.

Markings:

نمادها، حروف و ارقام، روی بسته بندی جهت شناسایی کالا برای حمل و نقل بین المللی هستند.

Minimum Charge:

کم‌ترین هزینه‌ای که می‌توان برای حمل و نقل بین المللی یک کالا با کشتی برآورد گردد.

Negotiable:

بارنامه قابل معامله و انتقال می‌باشد و هر کس آن را داشته باشد مالک کالا برای حمل و نقل بین المللی شناخته می شود.

  Net weight

(وزن خالص کالا) به این معناست که وزن کالا بدون بسته بندی جهت حمل و نقل بین المللی چه مقدار است. برای مثال اگر ۱۰۰۰ کارتن روغن خریداری کرده اید، فقط وزن روغن داخل بطری ها حساب می‌گردد.

Non-negotiable:

جهت حمل و نقل بین المللی غیرقابل معامله و انتقال به دیگري می‌باشد و معمولاً پشت نویسی شده و تنها یک مالک دارد که نام او ذکر شده است.

Notify party:

این عبارت در قالب بارنامه ‌های دریایی حمل و نقل بین المللی یافت می‌شود و منظور کسی است که باید توسط حمل‌کننده‌ی دریایی از زمان ورود کشتی مطلع شود تا ترتیب دریافت کالا را بدهد. این شخص می‌تواند گیرنده، یا دریافت‌کننده‌ی کالا باشد.

On board B/L:

بارنامه می‌بایست حاوی شرحی از ماهیت و مقدار کالا و همینطور تاریخ  و محل صدور بارنامه و نام فرستنده جهت حمل و نقل بین المللی باشد. بارنامه‌ای که باعنوان “دریافت برای حمل و نقل بین المللی”  (RECEIVED FOR SHIPMENT B/L) صادرشده است باید محل دریافت کالا را ذکر کند و بارنامه ای که حاکی از بارگیری کالا برگشتی است (SHIPPED  ON BOARD  B/L)، می‌بایستی نام و ملیت کشتی و محل و تاریخ بارگیری را نشان دهد.

 On deck

“قرار گرفتن کالا بر روی عرشه کشتی”- کالا جهت حمل و نقل بین المللی بر روی عرشه کشتی قرار گرفته و احتمال آسیب به کالا وجود دارد. البته برخی کالا‌ها مانند آهن آلات الزاماً باید روی عرشه کشتی قرار گیرند. بانک ها از پذیرش و معامله اینگونه بارنامه ها برای حمل و نقل بین المللی امتناع می‌کنند.

Pallet:

یک سازه مسطح جهت حمل و نقل بین المللی است که حین حمل محصولات توسط لیفتراک، جک پالت، لودر جلو و دیگر دستگاه‌های بالابر یا یک جرثقیل در یک ساختار پایدار را پشتیبانی می‌کند.

 Performa invoice

(پیش فاکتور)- زمانی که وارد کننده می‌خواهد نسبت به خرید کالایی اقدام کند، از فروشنده می‌خواهد یک Performa invoice برایش صادر کند. مثلا ۳ ماهه، تا  بتواند نسبت به ثبت سفارش، گشایش ال سی و  انجام دیگر امور لازم جهت حمل و نقل بین المللی اقدام نماید. در این سند هر آنچه که در Invoice خواهد آمد ذکر می‌شود و نباید بین Performa Invoice و Invoice  نهایی تفاوت زیادی برای حمل و نقل بین المللی باشد؛

مگر اینکه یکی از طرفین به مفاد قرارداد عمل نکرده باشد. این سند باید روی سربرگ رسمی فروشنده صادر گردد و نام خریدار و فروشنده در آن ذکر شود. نام و تعداد کالا، وزن کالا، قیمت واحد، قیمت کل، HS CODE، شرایط بیمه، شرایط حمل و نقل بین المللی، محل تحویل یا تخلیه، ترم انتخاب شده از اینکوترمز ، همچنین نحوه پرداخت و تسویه حساب نیز مشخص می‌گردد.

Payload:

حداکثر وزن بارگیری در کانتینر

 POL  

بندر بارگیری

POD

 بندر تخلیه

Reefer

کانتینر یخچالی

 Seal no

 تمام شرکت‌های کشتیرانی(حمل و نقل بین المللی) و بعضی از صاحبین کالا پس از اینکه تشریفات گمرکی کالا تمام شد و محموله اجازهی بارگیری جهت حمل و نقل بین المللی بر روی وسیله نقلیه را گرفت، یک پلمپ بر روی محل مشخصی از کانتینر الصاق می‌کنند. این عمل باعث خواهد شد که هیچ شخصی نتواند بدون شکستن پلمپ، کانتینر را باز نماید و اگر پلمپ باز شود، شخص تحویل گیرنده خواه انباردار باشد یا شرکت حمل و نقل بین المللی، مسئول خواهد بود. این پلمپ ها فقط با شکستن یا بریدن جدا خواهند شد. قبل از بارگیری کانتینر جهت حمل و نقل بین المللی بر روی کشتی حتما باید تمامی کانتینرها به پلمپ کشتیرانی (حمل و نقل بین المللی) اطلاق شود زیرا باید پلمپ هر کانتینر در بارنامه قید گردد تا صاحبین کالا مطمئن باشند کالایشان بدون دخل و تصرف حمل گردیده است.  البته یک پلمپ هم گمرک خروجی مبدأ به کانتینر می‌زند که در بارنامه قید نمی‌‌گردد.

Storage:

انبار کالا

Stuffing :

بارگیری در کانتینر

Surveyor:

بازرس متخصص در ترمینال حمل و نقل بین المللی / بیمه که کالاهای آسیب دیده را بطور دقیق بررسی و سپس گزارش تهیه می‌نماید.

 THC

هزینه های ترمینالی برای بارگیری در مبدأ و تخلیه در مقصد که معمولا مبدأ به عهده فروشنده و مقصد به عهده خریدار است، مگر اینکه توافق دیگری شده باشد.

Through B/L :

 بارنامه سراسری: حمل با کامیون، قطار، کشتی

Transshipment bill of landing :

این نوع بارنامه صرفا برای حمل و نقل بین المللی کالا از طریق دریا بوده و کالا از یک کشتی به کشتی دیگر منتقل می‌شود و در آن مبدا و مقصد کالا جهت حمل و نقل بین المللی و هم چنین نقطه انتقال کالا از کشتی اول به کشتی دوم و غیره مشخص می‌شود.

Warehouse :

انبار که در آن کالا جهت حمل و نقل بین المللی، تا زمان ارسال یا بازیابی نگهداری می‌شود.

W/M :

 شرکت های کشتیرانی برای حمل و نقل بین المللی کالاهای فله یا از وزن کالا به تن و یا حجم آن به متر مکعب (هر کدام که بیشتر بود ) استفاده می‌کنند. به همین خاطر روبروی نرخ ها عبارت اختصاری w/m  درج شده است. بطور مثال اگر بار مورد نظر با وزن یازده تن، فضایی برابر با هشت متر مکعب را اشغال کند، در این مورد شرکت حمل و نقل بین المللی کشتیرانی وزن را ملاک قرار داده و در نرخ ضرب می‌کند.

  • مشخصات كانتینرها

 ابعاد – طول – عرض – وزن خالص

۴۰ فوت – ۸ فوت – ۸ فوت – ۳۰ تن   

۳۰ فوت – ۸ فوت – ۸ فوت – ۲۵ تن

۲۰ فوت – ۸ فو

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

تماس در ساعات اداری